Zupa ziemniaczana

Aksamitna, syta, jesienna zupa ziemniaczana. Zwyczajna? Z dodatkiem przysmażonych grzybów i orzechów włoskich staje się atrakcyjnym posiłkiem, daniem dnia. 

 

co jest potrzebne?

1 kg ziemniaków

biała część pora

1 mała cebula

2 ząbki czosnku

mała marchewka

2 łyżki masła

1 łyżka oliwy z oliwek

1-1,5 l bulionu warzywnego

mielony biały pieprz

ziarenka czarnuszki

200 g prawdziwków (kurek, pieczarek)

50 g siekanych orzechów włoskich.

Na oliwie przez ok. 5 minut przysmażamy pokrojoną cebulę i pora. Dodajemy posiekany czosnek i pokrojoną drobno marchewkę. Po kolejnych 5 minutach dodajemy łyżkę masła oraz pokrojone w kostkę ziemniaki. Po 15 minutach zalewamy całość bulionem warzywnym (tu pisałam jak przygotować), solimy i doprawiamy pieprzem. Gotujemy pod przykryciem, do miękkości ziemniaków. Na koniec blendujemy wszystko – regulując gęstość zupy bulionem.

Grzyby przysmażamy na maśle ze szczyptą soli, aż do zrumienienia, na koniec dodając orzechy. Zupę dekorujemy grzybami z orzechami włoskimi i posypujemy czarnuszką.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *