Zupa z dyni, z imbirem, pomarańczami, cytrynami i chilli

Jesień to czas na zupy, w gorących kolorach, energetyczne i pachnące. Do większości zup, przygotowuję wcześniej bulion warzywny, który zamrażam w porcjach i szklanych pojemnikach.

bulion warzywny:

5 marchewek, 3 korzenie pietruszki

2 bulwy selera, 2 pory (zielona część)

5 gałązek selera naciowego

5 suszonych pomidorów

3 ząbki czosnku, 1 cebula

pęczek natki pietruszki

kilka gałązek rozmarynu i lubczyku

czarny pieprz, ziele angielskie i liście laurowe

sól, sos sojowy

Wszystkie warzywa, razem z przyprawami zalewam zimną wodą w dużym garnku. Ten bulion gotuję kilka godzin, na tzw. małym ogniu. Wyłączam i pozwalam, żeby wystygł. Zimny, przelewam przez sito (z warzyw można przygotować wege pasztet) i zamrażam.

Pachnąca, ostra zupa z dyni, imbiru, pomarańczy i cytryn

Ta zupa jest niezwykle aromatyczna, głównie przez utarte w moździerzu przyprawy: kumin, kolendrę i kardamon. Jest także ostra na skutek startego imbiru, czosnku i chilli. Z każdą, kolejną łyżką można odkryć w niej coś zupełnie odmiennego, nawet muślinowy, słodko-kwaśny smak.

jest prosta w przygotowaniu:

ok. 0,5 kg ulubionej dyni

3 duże marchewki

3 łyżki oliwy z oliwek

sok z 1/2 pomarańczy

sok z 1/2 cytryny

ząbek czosnku, 2 cm korzenia imbiru

łyżeczka uprażonych ziaren kolendry

1/4 łyżeczki mielonego kardamonu

1/2 łyżeczki mielonego kuminu

1/4 łyżeczki chilli

1 l bulionu warzywnego, 1/2 łyżeczki soli himalajskiej

Marchewkę i dynię obrać i pokroić na małe kawałki. Oliwę wymieszać z solą, kardamonem, kuminem i kolendrą. Przyprawy wcześniej podgrzać na patelni i rozetrzeć w moździerzu. Tak przygotowaną pastą natrzeć marchew i dynię, rozłożyć na blaszce, wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 30 minut. Miękkie warzywa zblendować razem z czosnkiem, imbirem i sokiem z pomarańczy i cytryny. Dodawać stopniowo bulion, do uzyskania właściwej konsystencji.  Koniecznie spróbować i wówczas doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem i chilli.

Taka zupa z dyni i mnóstwa przypraw jest rozgrzewająca, zawiera dużo karotenoidów, które wpływają pozytywnie na nasz układ immunologiczny oraz dobry nastrój.

 

 

 

Komentarz do “Zupa z dyni, z imbirem, pomarańczami, cytrynami i chilli

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *