Zupa kurkowa

Zupa kurkowa. Ulubiona zupa dojrzałego lata i słonecznej jesieni. Cudownie pachnąca, bo kurki pachną wyjątkowo przecież. Ze świeżym tymiankiem i białym winem. Co roku o tej porze, obowiązkowo!

Wybieram tylko drobne kurki, takie właśnie lubię najbardziej. Wtedy ich nie kroję i wyglądają najpiękniej.

co potrzebne

0,5 kg kurek

2 łyżki masła

2 ząbki czosnku

marchewka

2 średnie ziemniaki

1-1,5 l wege bulionu

lampka białego wina

3 łyżki śmietanki 30%

sól,  pieprz, gałązka świeżego tymianku, natka pietruszki na koniec, przed podaniem

Kurki wypłukać i oczyścić. Na maśle podsmażyć posiekany czosnek razem z tymiankiem. Wsypać po chwili kurki i dusić, mieszając 10 minut. Dodać pokrojoną w słupki marchewkę a w kostkę ziemniaki. Doprawić solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Po 5 minutach zalać wszystko wege bulionem. Gotować pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Wtedy dodać wino oraz śmietankę. Pogotować jeszcze chwilę.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *