Zapiekanka z ziemniaków

Zapiekanka z ziemniaków. Delikatna, rumiana, pachnąca przyjemność. Z dodatkiem dipu z gęstej śmietany, tłustego sera, czosnku i ziół jest daniem tak nieprzyzwoitym w swej prostocie, że nie chce się go kończyć zbyt szybko.

Wiele zależy od ziemniaków, ich odmiany, struktury. Ja wybieram te, które pod koniec gotowania stają się kruche,  puszyste, zwykle taki rodzaj świetnie się opieka.

Co potrzebujemy?

1 kg ziemniaków

150 ml kwaśnej śmietany 18%

2 łyżki masła

sól, świeżo zmielony czarny pieprz i gałkę muszkatołową

Ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przepuścić przez praskę. Wymieszać ze śmietaną, masłem i doprawić. Wysmarowane masłem foremki do zapiekania, wypełnić masą ziemniaczaną. Dla mnie najlepiej sprawdza się wypełnianie do wysokości ok. 2 cm, wielu małych foremek, wtedy zapiekanki są chrupiące. Piec w temperaturze 190 stopni ok. 25 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *