Wege bulion

Wege bulion. Aromatyczny wywar z samych warzyw. Jest dla mnie podstawą wszystkich zup i wielu potraw. 

bulion warzywny:

5 marchewek, 3 korzenie pietruszki

2 bulwy selera, 2 pory (zielona część)

5 gałązek selera naciowego

5 suszonych pomidorów

3 ząbki czosnku, 1 cebula

pęczek natki pietruszki

kilka gałązek rozmarynu i lubczyku

czarny pieprz, ziele angielskie i liście laurowe

sól, sos sojowy

Wszystkie warzywa, razem z przyprawami zalewam zimną wodą w dużym garnku. Ten bulion gotuję kilka godzin, na tzw. małym ogniu. Wyłączam i pozwalam, żeby wystygł. Zimny, przelewam przez sito (z warzyw można przygotować wege pasztet) i zamrażam.

Komentarz do “Wege bulion

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *