Szczęście w migdałach

Przyjemności. Na słodko – z migdałów i pomarańczy, bez mąki ale dużą ilością szczęścia i energii.

W migdałach jest wiele niezwykłych i wartościowych związków. Witaminy, które pozwalają zachować młodość trochę dłużej ale przede wszystkim L-tryptofan,  który dba o dobre samopoczucie. Ten aminokwas egzogenny – czyli taki, którego nasz organizm nie wytwarza sam i musi o niego zawalczyć –  jest niezbędny do syntezy serotoniny tzw.  hormonu szczęścia.

 

Składniki:

2 średniej wielkości pomarańcze
5 jajek
25 dag cukru (ksylitol)
30 dag mielonych migdałów
do posypania płatki migdałów i cukier puder

Pomarańcze (bez skórki) pokroić i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody ok. 15 minut. Wystudzić i zblendować.  Żółtka ubić z cukrem i delikatnie połączyć z migdałami i musem pomarańczowym. Białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać w masę. Na wierzchu posypać płatkami migdałów – piec w temperaturze 170′  ok. 50-60 minut. Porcja doskonała do przygotowania w tortownicy o średnicy 26 cm.

3 thoughts on “Szczęście w migdałach

  • Odbicie:czekolada i witamina miłości - Śmiech w kuchni

  • 20 września 2019 o 13:35
    Permalink

    Dzień dobry,

    Upiekłam trzecie moje ciasto z przepisu powyżej i WYSZŁO I BYŁO PYSZNE 🙂
    Uwielbiam proste przepisy i nie skomplikowane ,mocno wyszukane składniki.
    Tutaj znajduje to co szukam, prosto ,łatwo i przyjemnie i strasznie smacznie !!!

    Odpowiedz
    • 22 września 2019 o 15:09
      Permalink

      Cieszę się niezwykle, że jest prosto i pysznie 😉

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *