Szczęście w migdałach

Przyjemności. Na słodko – z migdałów i pomarańczy, bez mąki ale dużą ilością szczęścia i energii.

W migdałach jest wiele niezwykłych i wartościowych związków. Witaminy, które pozwalają zachować młodość trochę dłużej ale przede wszystkim L-tryptofan,  który dba o dobre samopoczucie. Ten aminokwas egzogenny – czyli taki, którego nasz organizm nie wytwarza sam i musi o niego zawalczyć –  jest niezbędny do syntezy serotoniny tzw.  hormonu szczęścia.

 

Składniki:

2 średniej wielkości pomarańcze
5 jajek
25 dag cukru (ksylitol)
30 dag mielonych migdałów
do posypania płatki migdałów i cukier puder

Pomarańcze (bez skórki) pokroić i gotować pod przykryciem z niewielką ilością wody ok. 15 minut. Wystudzić i zblendować.  Żółtka ubić z cukrem i delikatnie połączyć z migdałami i musem pomarańczowym. Białka ubić ze szczyptą soli i wmieszać w masę. Na wierzchu posypać płatkami migdałów – piec w temperaturze 170′  ok. 50-60 minut. Porcja doskonała do przygotowania w tortownicy o średnicy 26 cm.

Komentarz do “Szczęście w migdałach

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *