Quiche, wytrawna tarta.

Kruche, maślane ciasto z wytrawnym farszem. Quiche, tarta. Syty posiłek, pełen kalorii i smaku. Nadzienie to ser oraz jajeczno-śmietanowa masa, w której zatopić można kurki, orzechy, szparagi, bekon, cokolwiek zechcesz.

Wszystkie składniki na quiche mieszamy szybko, zagniatając kulę ciasta. Owijamy ją w folię spożywczą i chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie, ciasto rozwałkowujemy na dość cienki placek i wyklejamy nim dno i boki formy na tartę. Ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy w piekarniku w temperaturze ok. 170 stopni przez 10 -15 minut.

składniki na ciasto:

220 g mąki pszennej

1 jajko

150 g zimnego masła

szczypta soli

składniki na farsz:

200 g kurek (na zdjęciu są  pieczarki)

łyżka masła

2 jajka

200 ml śmietany 18%

100 g sera Chedar lub Gruyere, 70 g bryndzy

szczypta gałki muszkatołowej, świeżo zmielony czarny pieprz.

Kurki lub inne grzyby należy oczyścić i pokroić a potem podsmażyć na maśle, z dodatkiem soli. Grzyby wypuszczą sok, który stopniowo będzie wyparowywał a grzyby staną się rumiane i nabiorą smaku. Na podpieczone ciasto wyłożyć grzyby (lub inne, wybrane dodatki) oraz pokruszoną bryndzę. Jajka, śmietanę, starty ser, pieprz i gałkę zblendować. Masę wylać na ciasto i włożyć do piekarnika. Czas pieczenia w temperaturze 170 stopni zajmuje ok. 30 minut, jednak lepiej kierować się wyglądem – wierzch powinien być zarumieniony.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *