Placki ziemniaczane z cukinią

Prosty, szybki i pyszny pomysł na obiad. Taki, który otwiera obrazy z dzieciństwa. Placki ziemniaczane. U mnie w wersji z cukinią i ziołami. 

Przepis jest na ok. 35 małych, okrągłych placuszków. Smażenie jest zawsze kontrowersyjne. Dlatego najlepiej wybierać tłuszcz o tzw. wysokiej temperaturze dymienia, ponieważ wtedy mniej szkodliwych związków, uwalniających się w smażeniu, przenika do potrawy (np. smalec lub olej kokosowy). Dodatkowo, po drugiej patelni placków – wymieniam tłuszcz na nowy.

placuszki

5-6 dużych ziemniaków

1 duża, zielona cukinia

1 duża cebula

sól, pieprz, gałka muszkatołowa

jajko

4 łyżki mąki

Ziemniaki, cukinie i cebulę ścieram na tarce do warzyw i teraz ważny szczegół: połowę na grubych oczkach, resztę na drobnych. Dodaję sól i czekam aż warzywa wypuszczą sok, który odlewam. Po tym czasie dodaję jajko, resztę przypraw i mąkę. Zaczynam smażyć w momencie kiedy tłuszcz jest bardzo rozgrzany, wtedy placuszki są chrupiące i nie chłoną tak bardzo tłuszczu. Ktoś kto lubi eksperymenty – powinien spróbować do ciasta dodać pestki dyni!

sos serowo-śmietankowy (ulubiony mojej córki Inki)

pudełeczko 250 g serka typu Bieluch

1/2 kubeczka śmietany 18 %

zgnieciony ząbek czosnku

sól, pieprz

świeże zioła

Wszystko wymieszać i potrzymać co najmniej godzinę w lodówce przed podaniem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *