Pasztet z soczewicy, z pistacjami i musem ze śliwek

Lekki pasztet z czerwonej soczewicy to mimo wszystko alternatywa na kuchenną nudę. Podczas pieczenia pachnie w całym domu. W zestawieniu z wytrawnym musem ze śliwek i pomarańczy jest super ciekawym posiłkiem. Uśmiech gwarantowany!

Co potrzeba?

2 marchewki

opakowanie czerwonej soczewicy 500 g

2 ząbki czosnku, cebula

2 łyżeczki nasion kolendry

świeży imbir – ok. 2 cm korzenia

sól, pieprz, ½ łyżeczki chilli

oliwa

2 jajka

garść posiekanych pistacji

Marchewkę zetrzeć jak najdrobniej. Cebulę i czosnek posiekać i podsmażyć na oliwie. Dodać roztartą w moździerzu kolendrę, którą wcześniej uprażyć na suchej patelni. Potem w kolejności – sól, pieprz, starty imbir  i chilli. Chwilę razem smażyć. Dodać startą marchewkę, soczewicę i zalać je wodą, tak aby całkowicie się zanurzyły. Gotować, aż do wchłonięcia wody. Wystudzić. Do masy wlać rozbite jajka, wymieszać. Na koniec dodać pistacje. Piec w foremkach w temperaturze 180 ° do zrumienienia.

mus ze śliwek i pomarańczy

kilogram śliwek węgierek

2 pomarańcze

100 g ksylitolu, erytrytolu lub cukru trzcinowego

Śliwki bez pestek zasypać słodzidłem i dusić na tzw. małym ogniu. Dodać sok wyciśnięty z pomarańczy. Mieszać często, aby owoce się nie przypaliły. Po kilku godzinach – odstawić, wystudzić i na koniec zblendować.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *