Orzechowa szarlotka

Szarlotka. Najpopularniejsze ciasto sezonu.  U mnie, kruche ciasto z pełnoziarnistej maki i mielonych orzechów włoskich.

ciasto:

200 g mąki pełnoziarnistej (typ 750 lub więcej)

30 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonych orzechów włoskich

150 g zimnego masła

4 żółtka

50 g cukru trzcinowego lub ksylitolu/erytrytolu

łyżeczka mielonego cynamonu

szczypta soli

 

Ciasto zagnieść w formę kuli, owinąć folią spożywczą i schować do lodówki na 30 minut. Połowę rozwałkować i wyłożyć formę do tarty, nakłuć widelcem i podpiec w piekarniku w temperaturze 170 stopni.

mus z jabłek

1,5 kg jabłek

30 g cukru trzcinowego lub ksylitolu/erytrytolu (ilość zależy od smaku jabłek)

 

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce, zasypać cukrem i dusić na tzw. wolnym ogniu, aż do uzyskania ulubionej konsystencji.

 

Na podpieczony spód wyłożyć mus z jabłek – i przykryć druga częścią ciasta. Zapiekać w piekarniku ok. 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *