Najsłodszy mój, spróbuj erytrytol.

Cukier. Smak słodki, który uzależnia. Daje pozorną przyjemność ale z punktu widzenia żywienia, cukier nie jest nam do niczego potrzebny. Dla mnie, odkąd pamiętam, omijanie deseru zawsze było sporym wyzwaniem. Ograniczanie i deficyt słodyczy. Trudne. Jednak po 14 dniach od odstawienia – jest dużo łatwiej, mija ten uporczywy nakaz poszukiwania słodkiego, grzebanie w szufladach, wraca apetyt na konkretne, dobre posiłki. Czasem jednak, odstawienie wydaje się niemożliwe. Rozwiązaniem są alternatywne sposoby słodzenia. Słodziki. Warto jednak wiedzieć, które wybrać. Ja napiszę dzisiaj o erytrytolu, który uważam za dobre rozwiązanie.

Erytrytol ( E968) to słodzik, który – podobnie jak ksylitol, sorbitol, mannitol – należy do grupy alkoholi polihydroksylowych (cukrowych). Charakteryzuje się niską wartością energetyczną oraz tym, że nie podnoszą poziomu glukozy we krwi. Dlatego też słusznie erytrytol jest uważany za bardzo zdrowy zamiennik cukru. Jego indeks glikemiczny wynosi zero, dzięki czemu jest bezpieczny dla cukrzyków. Poza tym pozwala ograniczyć rozwój próchnicy zębów i chroni organizm przed działaniem wolnych rodników czyli posiada właściwości antyoksydacyjne. Ma bardzo mało kalorii, przy czym jest prawie tak samo słodki jak zwykły cukier. Z powodzeniem może być dodawany do słodzenia napojów czy wypieków i deserów. Ciekawe jest to, że zastępując erytrytolem tradycyjny cukier obniża się wartość energetyczna produktów. Na przykład, dodanie erytrytolu do czekolady obniża jej kaloryczność o 34 procent a ciasta biszkoptowego o 25 procent.

W naturze występuje w pyłkach kwiatów, owocach (gruszkach, melonach, winogronach), grzybach kapeluszowych, owocach morza, fermentowanych napojach, takich jak wino, a także w porostach i algach morskich. Erytrytol dostępny w sklepach najczęściej jest syntezowany.  Jak wynika z badań, erytrytol nie jest szkodliwy, nawet spożywany w bardzo dużych ilościach. Potwierdziła to Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) w swoim specjalnym oświadczeniu, w którym uznała erytrytol za całkowicie bezpieczny dodatek do żywności. Cena kilogramowego opakowania w sklepach waha się od 15 do 20 zł.

 

2 thoughts on “Najsłodszy mój, spróbuj erytrytol.

    • 24 sierpnia 2018 o 14:54
      Permalink

      Według mnie, właśnie nie zmienia. Może pozostawić tylko efekt „chłodu” w deserach przyrządzanych bez pieczenia i gotowania.

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *