Krem z pomidorów

Krem pomidorowy. Najcudowniejszy w smaku i zapachu, jeśli przygotowany ze świeżych pomidorów, kiedy za oknem dużo słońca i lato. Zimą również przygotowuję tę zupę. Bo jest najszybszą wersją posiłku i nie znam osoby, która by za pomidorową nie przepadała. W tej zimowej wersji – korzystam z pomidorów z puszki.

Podstawę stanowią pomidory i masło. Nie rozcieńczam jej wodą, czasem bulionem z warzyw, najczęściej tłustą śmietanką. Jest aksamitna, gęsta i pyszna. Dla dzieci z dodatkiem ryżu albo makaronu.

Dorosłych częściej cieszy sama w sobie. Po prostu pomidorowa.

co potrzebujemy?

kg pomidorów pelatti z puszki

4 ząbki czosnku

1 cebulę

świeżą bazylię i świeży tymianek

100 g masła

100 ml śmietanki 36 %

sól, świeżo zmielony czarny pieprz

Cebulę pokroić i zeszklić na łyżce masła, dodać posiekany czosnek i tymianek. Chwilę jeszcze smażyć, wszystko razem. Wlać pomidory w zalewie i doprowadzić do zagotowania. Na bardzo niewielkim ogniu, gotować 10 minut, w trakcie dodając masło, śmietankę oraz bazylię. Zblendować. Doprawić solą i pieprzem.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *