Focaccia

To jest ta wersja pizzy, która w prostocie ujmuje mnie najbardziej, a przygotowana z miłością daje nieocenione wrażenia zmysłowe. Focaccia to nic innego jak placek skropiony oliwą, przygotowany według receptury ciasta do pizzy. Do przygotowania szybko, wystarczy kilka składników.

Jako dodatki mogą być także oliwki lub suszone pomidory. Moja ulubiona wersja to czerwona cebula i rozmaryn lub plasterki grzybów i gruboziarnista sól.

co potrzebujemy:

3 kubeczki mąki (ok. 500 g)

40 g świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru

1 łyżkę soli

6 łyżek oliwy

mineralną, gazowaną wodę

dodatki: ulubione

 

 

 

Drożdże pokruszyć i zasypać cukrem, poczekać aż się rozpuszczą. Mąkę przesiać do szklanej miski, dodać sól, rozpuszczone drożdże, oliwę i tyle wody, żeby zagnieść ciasto. Konsystencja to sprawa umowna, ja lubię jak jest luźne, miękkie i swobodne. Kule ciasta opruszyć mąką, miskę przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Podwojenie objętości zajmuje ok. 20 minut.

 

Dłonie skropić oliwą, rwać małe kawałki ciasta i rozwałkować je na cieniutkie placuszki, podsypując mąkę. Posmarować je oliwą, ułożyć na wierzchu ulubione dodatki (oliwki pokrojone w kółka, suszone pomidorki, piórka cebuli, czosnek itd.) zioła, przyprawy. Piec w temperaturze 240-250 stopni ok. 5-7 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *