Drożdżówki, bułeczki z mąki orkiszowej

Domowe drożdżówki, bułeczki, jagodzianki i dom pachnący drożdżowym ciastem. Znikają zanim zdążą w pełni ostygnąć. Pyszne. Wersja z mąki orkiszowej doskonale wychodzi a ma więcej zalet. Alternatywa dla pszenicy.

Czym jest orkisz?

Orkisz to najstarsza roślina uprawna na świecie,  glutenowe zboże, którym możemy zastąpić w kuchni zwykłą pszenicę. Ma mocniejszą łuskę niż pszenica i przez to jest bardziej odporny na choroby i szkodniki – w związku z tym jest zbożem mniej zmodyfikowanym niż pszenica, a także mniej zanieczyszczonym sztucznymi nawozami. Poza tym ma mniejszą kaloryczność, większą zawartość białka i wyższą zawartość witamin i minerałów.  Co do glutenu – osoby z celiakią – powinny unikać glutenowego zboża, w tym także orkiszu. Natomiast w pozostałych przypadkach kwestia jest indywidualna – niektórzy znacznie lepiej tolerują gluten z orkiszu niż z popularnej pszenicy. Mąka orkiszowa ma podobną strukturę do zwykłej pszennej, dlatego świetnie sprawdza się jako jej zdrowsza alternatywa.

Z tego ciasta przygotowuję drożdżówki z twarożkiem lub owocami, latem jagodzianki albo bułeczki z malinami. Ciasto jest na tyle uniwersalne i z małą ilością cukru, że nadziewam je również kapustą z grzybami lub innym wytrawnym farszem. Z podanych proporcji wychodzi mi zwykle 16 sztuk. To jest ciasto, które wyrabiam bardzo krótko, dlatego je uwielbiam.

Co potrzebujemy?

500 g mąki orkiszowej

20 g świeżych drożdży

szczyptę soli, ziarenka laski wanilii

250 ml mleka

1 jajko

80 g masła

1/3 szklanki cukru, ksylitolu lub erytrytolu

 

 

Mąkę wymieszać z wcześniej przygotowanym rozczynem (drożdże z 2 łyżeczkami cukru, 1/2 szklanki letniego mleka i 1/3 szklanki mąki). Dodać pozostałe składniki i wyrobić, pod koniec dodając roztopione masło. Wyrobić ciasto, tak by było miękkie i elastyczne. Odstawić w ciepłe miejsce, przykryte ściereczką do podwojenia objętości (zajmie to około godziny). Po tym czasie ponownie krótko wyrobić, podzielić na 16 części.

Jeśli przygotowujemy drożdżówki, formujemy placuszki i nakładamy farsz na wierzch lekko odciśniętego zagłębienia. Jeśli bułeczki,  na środku placuszka umieszczamy kopiastą łyżkę np. jagodowego farszu. Zlepiamy placki jak pierogi, dokładnie dociskając i uważając, by na łączeniu nie znalazła się odrobina mąki (bułeczki się nie skleją i otworzą podczas pieczenia). Każdą bułeczkę umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydowanie rolować nadając jej kształt owalny. Gotowe umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i pozostawić do podwojenia objętości.  Piec w temperaturze 200ºC przez około 18 – 20 minut.

Jagodowe lub malinowe nadzienie

300 g jagód lub malin lub śliwek

3 łyżki cukru

1 łyżka mąki ziemniaczanej

Wszystkie składniki na nadzienie wymieszać. Odlać sok.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *