Domowa hodowla kiełków

Sposobów na własną, świeżą hodowlę kiełków jest kilka. Można nabyć gotową kiełkownicę, a można wykorzystać do tego po prostu słoiki. Rośliny gromadzą w nasionach kompaktowo – kapitał na życie: białko, witaminy i minerały. Kompleks. W kiełkach dochodzi do tego jeszcze ogromna energia wzrostu, potencjał i pobudzenie do życia.

Przewaga metody tzw. słoikowej jest taka, że w przypadku kiedy pojawi się w słoiku pleśń, wyrzucamy zawartość (zawsze kiedy pojawi się pleśń wyrzucamy całość!) tego konkretnego słoika.

Kiełkownice są zwykle kilku poziomowe, obecność pleśni nawet na jednym piętrze zmusza nas do wyrzucenia zawartości całej kiełkownicy do kosza. Dla naszego bezpieczeństwa. Mukotoksyny niestety przenikają ekspresowo gdzie tylko mogą. Nie ryzykujemy ;).

kiełki buraka, groszku i rzodkiewki

 

Płukanie, które jest podstawą przy hodowaniu kiełków, jest dzięki słoikom po prostu bardzo wygodne. Zwykle wystarcza płukać 2 razy dziennie. Dzięki płukaniu pleśń nie ma szans. Niektóre kiełki wymagają płukania częściej, ze względu na naturalną skłonność do wydzielania śluzu.

To jest proste i po trzech dniach gotowe:

Przygotowujemy niewielkie ilości różnych rodzajów kiełków. Metoda słoikowa jest dostępna od ręki, potrzebne rzeczy do niej pewnie każdy ma w domu.  Co potrzebujemy?

nasiona na kiełki – najlepiej kupować te specjalnie przeznaczone do kiełkowania lub ziarna w sklepie spożywczym – nasiona w sklepach ogrodniczych często pokryte są substancjami antyszkodnikowymi. Niektóre nasiona potrzebują więcej czasu, np. hodowla buraka trwa ok. 5 dni. Lubiane zwłaszcza przez dzieci są kiełki rzodkiewki, lucerny, fasolki mung, cieciorki.

słoiki – wielkość w zależności od tego ile chcesz wykiełkować, według zasady jeden rodzaj nasion w oddzielnym słoiku, nie mieszaj nasion, bo maja indywidualny czas wzrostu

gaza (1 warstwa o luźnym splocie) oraz gumka recepturka tworzy na słoiku sitko ułatwiające płukanie

  • wsypujemy suche nasiona do słoików – mała łyżeczka nasion na mały słoik 250 ml
  • słoik z ziarnami zalewamy wodą z kranu do połowy jego wysokości – tak przygotowane ziarno zostawiamy do namoczenia na ok 6-10 godz ( w zależności od wielkości ziaren) – najwygodniej na noc
  • Po tym czasie wierzch słoika zakrywamy gazą i zabezpieczamy gumką – wylewamy wodę przez gazę – nalewamy świeżej, płuczemy ziarna i wodę wylewamy
  • słoik z opłukanymi ziarnami (bez wody) stawiamy najlepiej do góry nogami na innym naczyniu (kubku, słoiku, filiżance), tak by resztki wody swobodnie obciekały (i nie wytwarzało się środowisko przyjazne pleśni) jednak tak, by do ziarenek był stały dopływ świeżego powietrza
  • takie słoiki stawiamy w półcieniu – ziarna płuczemy wodą 2 razy dziennie
  • w zależności od rodzaju ziaren – kiełki będą dobre już po ok 3 dniach.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *