Czekolada i witamina miłości

Proste i szybkie w wykonaniu ciacho marzenie. A w nim czekolada! Panoszy się w niej rozkoszna fenyloetyloamina = tzw. witamina miłości. Wprawia nas w dobre samopoczucie, podobne do tego, kiedy jesteśmy zakochani 

Jestem wierna temu przepisowi od lat. Jest przepełniony zapachem i smakiem, który uzależnia. W domu unosi się niezwykły zapach czekolady. Uwielbiam! Do upieczenia ciasta warto poszukać czekolady, która w składzie ma nie więcej niż 3 składniki: miazgę kakaową, tłuszcz kakaowy i ewentualnie cukier. Świetnie, jeśli w składzie nie ma oleju palmowego oraz lecytyny sojowej. Uwaga na dodatki i wariacje w temacie słodzików.

ciasto czekoladowe

Tylko 5 składników:

100 g gorzkiej czekolady

100 g masła

100 g mielonych orzechów włoskich lub migdałów

2 jajka

100 g ksylitolu lub cukru trzcinowego

maliny do zatopienia w czekoladowej masie lub do dekoracji po upieczeniu!

Czekoladę razem z masłem rozpuścić w tzw. kąpieli wodnej. Żółtka ubić z cukrem. Połączyć z wystudzoną masą maślano-czkoladową. Do tego dodać zmielone orzechy lub migdały i na końcu ubitą pianę z białek z odrobiną soli. Delikatnie wymieszać. Masę przełożyć do tortownicy wysmarowanej masłem i wysypanej mielonymi orzechami lub do foremek do muffinek, które napełniam do 3/4 wysokości (wyjdzie ich ok. 16). Piec w temperaturze 180 stopni przez ok. 15-20 minut.

Częściej wybieram mielone migdały, choć orzechy włoskie dają niepowtarzalny zapach. W migdałach znajduje się tryptofan,  który tak, jak fenyloetyloamina – wpływa pozytywnie na nasze samopoczucie. A wtedy to jest już mieszanka wybuchowa!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *