Ciasteczka z mąki gryczanej

Mąka gryczana nie zawiera glutenu, co na pewno cieszy osoby z nietolerancją na gluten. Charakteryzuje się niskim indeksem glikemicznym, przez co jest przyjazna dla osób z cukrzycą. Zawiera aminokwasy, których nasz organizm sam nie wytwarza. 

Wypieki z tej waśnie mąki to również korzystne polifenole, czyli przeciwutleniacze – wymiatacze tzw. wolnych rodników, inicjatorów stanów zapalnych. Witaminy: z grupy B, minerały: fosfor, cynk, magnez i miedź oraz błonnik.

Gryczane ciasteczka z orzechami laskowymi ❤ chrupiące, pachnące, cudowne!

 

przepis na 36 ciasteczek:
100 g masła ( w temperaturze pokojowej )
1 jajko
1/2 szklanki cukru trzcinowego lub ksylitolu
120 g mąki gryczanej
60 g zmielonych orzechów laskowych
wanilia
szczypta soli
2 łyżeczki kakao
Zagnieść szybko wszystkie składniki. Przechować ciasto w lodówce przez ok. godzinę. Rozwałkować ciasto na grubość 3-5 mm, wykrawać kółka lub serca ❤ piec w temperaturze 170 ° przez 8-10 minut.

2 thoughts on “Ciasteczka z mąki gryczanej

  • 23 lipca 2018 o 21:08
    Permalink

    Wow, super! Muszę przekonać mojego faceta do takich zdrowych przekąsek, a akurat mam mąkę gryczaną w kuchni. Jutro będzie pieczone!

    Odpowiedz
    • 4 sierpnia 2018 o 09:13
      Permalink

      Świetnie, smacznego! 🙂

      Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *