Ciasteczka bezglutenowe z tahini, migdałami i orzechami

Eksperymenty w kuchni w temacie słodko ale nie za słodko, bez glutenu, bez laktozy i tak aby wykorzystać wartość i moc aktywnych związków zawartych w składnikach? I żeby było pysznie.

Próbę oparłam o założenie, że wykorzystam jak najwięcej tych składników, które mają wartości dla zdrowia.

tahini: pasta z sezamu – więcej wapnia niż mleko + antyoksydanty – czyli ochrona naszego ciała

mąka gryczana: mąka bezglutenowa – witaminy z grupy B i magnez – czyli uśmiech, odprężenie, relaks

orzechy laskowe – witamina E – dla podkreślenia piękna i wyrazistości naszej seksualności – koniecznie!

migdały – L-tryptofan – wpływ na syntezę serotoniny – tzw. hormon szczęścia

surowe kakao – fenyloetyloamina – tzw. witamina miłości

co potrzebujemy?

2/3 szklanki mąki gryczanej

1/3 szklanki mielonych grubo migdałów

1/3 szklanki mielonych orzechów laskowych lub orzechów włoskich

2 łyżki tahini (zblendowany prażony sezam)

1 łyżka kakao (najlepiej surowego)

1/3 szklanki cukru trzcinowego, ksylitolu lub cukru kokosowego

1 jajko

50 g masła

szczypta soli himalajskiej

 

 

Wszystkie składniki zagniatamy dokładnie i w postaci kuli umieszczamy w lodówce na około godzinę. Po tym czasie ciasto wałkujemy na grubość około 0,5 cm, wykrawamy i pieczemy w temperaturze ok. 180 stopni przez 10 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *